İş başvurusu yapmak için özgeçmişinizi hazırladınız ve başvuru yapmaya hazır olduğunuzu düşünüyorsunuz. Ama sizce de bir eksik yok mu? Evet çoğu zaman gözden kaçırdığımız bazen de nasıl yazacağımızı bilmediğimizden yazmadığımız ön yazılar..
Ön yazı yazmak özellikle bu konuda bir fikriniz yoksa size stres veren bir işe dönüşebilir. Doğru bir ön yazı; işe alım görevlilerine ve işe alma yöneticilerine, şirket ve rol için doğru kişi olduğunuzu ve nasıl ve neden doğru kişi olduğunuzu anlatmanız için bir fırsattır.
Ön yazı yazarken nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız 2021 yılında etkili bir ön yazı yazmanın 4 püf noktasını paylaşıyoruz:
- Sizi şirkete ve pozisyona çeken şeyle ön yazınıza başlayın.
Sizi şirkete ve başvurduğunuz pozisyona çeken şeyin ne olduğunu ekleyerek ön yazınıza güçlü bir şekilde başlayın. Burada uzunluk konusunda dikkatli olun. Paragraflarca bunu açıklamanıza gerek yok sadece birkaç cümleyle bir veya iki önemli noktayı vurgulayın. Başvurunuzu değerlendirmeleri için onlara etkili sebepler sunmuş olacaksınız. Ön yazınızın girişini başvurduğunuz şirket veya pozisyonlara göre özelleştirmek zaman alacaktır ama her başvuruya aynı yazıyı göndermenin etkili olmadığını biliyoruz.
- Sizi diğer iş başvurusunda bulunanlardan ayıran özellikleri vurgulayın.
İş ilanında belirtilen kriterler için neden en uygun kişi olduğunuza dair net ve etkileyici bir girişle ön yazınızın en önemli kısmını yazmaya başlayabilirsiniz. Birçok iş arayan, özgeçmişlerini özetlemek için ön yazının gelişme kısmını kullanır ama bu yanlıştır. Deneyiminizi, başarılarınızı ve becerilerinizi yeniden gözden geçirmek, yalnızca ön yazınızı gereksiz kılmakla kalmaz, aynı zamanda kalabalığın arasından sıyrılmak için kaçırılmış bir fırsattır.
Güçlü bir ilk izlenim bırakmak için sizi diğer adaylardan ayıran şeyin ne olduğunu net bir şekilde açıklayacak birkaç madde yazmalısınız. Ayrıca, “İşte beni diğer [başvurduğunuz rol]den ayıran şey şudur” diyecek kadar cesur da olabilir ve ardından kariyerinizden kanıtlarla desteklenen üç ana noktayı yazınıza dahil edebilirsiniz. Ön yazınızın bu kısmını yazarken, kariyerinizden hikayeler ve örneklerle spesifik olmayı unutmayın. Özellikle sayılar ve istatiksel bilgilerinizi kullanabilirsiniz.
- Net bir harekete geçirici mesajla ön yazınızı bitirin.
Ön yazınızı, şirkete olan ilginiz ve mülakat için müsaitlik durumunuz hakkında pasif bir açıklama ile bitirme hatasından kaçının. Ya da daha da kötüsü, iletişim bilgilerini eklemeyi unutan iş arayanlardan olmayın. İşverene zaman ayırdığı ve değerlendirdiği için teşekkür etmek için ön yazının son birkaç cümlesini kullanın. Kendinizden emin ve görüşmeye hazır olduğunuzu paylaşmak için iddialı iletişimin gücünden yararlanın. Şöyle bir şey yazabilirsiniz:
“Mülakatımı organize etmek için [telefon] veya [e-posta] ile bana ulaşabilirsiniz.”
- Sizi en etkili şekilde önerecek bir referans yazabilirsiniz.
Ön yazı boyunca kişisel markanızı en iyi şekilde pazarlamış olabilirsiniz ama en son kısma sizinle çalışma ilişkileri olan iyi bir referans eklemek ise her zaman dikkat çekecektir. Referansınızı ön yazınızın en üstüne, mektubun gövdesine veya imzanızın hemen altına ekleyebilirsiniz.
Bu ön yazı ipuçlarını göz önünde bulundurarak, harika bir ilk izlenim bırakmaya hazırsınız. Şimdi geriye kalan tek şey harekete geçmek ve istediğiniz işi kapmak!