Kariyer “istihbaratınız,” iki yıl veya çok daha önce yapmış olduğunuz iş arayışınızdan edindikleriniz olmamalıdır. Geçmişteki deneyimlerinize saplanıp kaldıysanız, başarıya giden yolda kendi kendinize barikat çekiyor olabilirsiniz. Sektörünüzdeki şirketler hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz, iş arayışınızın menzilini o kadar özelleştirmiş olursunuz.
Bir şirket hakkında olabildiğince çok şey bilmek, iş arama stratejinizi üç şekilde şekillendirebilir:
- Sizi altı aydan daha uzun süredir işsiz tutan nedir?
- Yarın daha fazla görüşme ayarlamak için bugün hangi eylemlerinizi değiştirebilirsiniz?
- Size uygun olmayan işverenlerden nasıl kaçınabilirsiniz?
İş arayış sürecinizi hızlandırmanız için hemen bugün kurtulmanız gereken beş engeli paylaşıyoruz:
- Kariyer hikayenizi anlatırken değerinizi göstermemek.
Başarılarınızı, aldığınız sonuçlarını, ödüllerinizi veya referanslarınızı hiçbir yerde listelemiyor veya göstermiyorsanız, bir işverenin veya işe alım görevlisinin, bu başarılarını öne çıkaran biri yerine sizi seçmesini zorlaştırır. Pek çok iş arayan için en zor şeylerden biri, kaç parmağında kaç marifeti olduğunu göstermektir.
Kendinizi tanıttığınız tüm materyaller ve ağınızdaki işe alımcılarla yaptığınız görüşmelerde firmaya ve ekibe nasıl değer katacağınız konusunda net olmalısınız. Elbette daha önce nasıl değer katmış olduğunuzu gösterebilirsiniz fakat görüştüğünüz firma özelinde bu değeri onlara nasıl katacağınızı aktarmanız gerekir.
- Başarılarınızı destekleyecek referanslar sağlamamak.
Somut bir örneğiniz bulunmuyorsa başardığınız işlerden sadece bahsetmeniz yeterli olmayabilir. Yalnızca anlatmanızın da tabii ki bir önemi bulunuyor fakat başarılarınızdan fayda görmüş kişilerin anlatmasının inandırıcılığı çok daha fazla oluyor. Bir iş verenin sizin hakkında doğrulamak isteyeceği şeyler hakkında bilgi sağlayabilecek konumunuzla alakalı ve güncel referanslarınız her zaman olmalıdır.
Bu sebeple LinkedIn profillerindeki en güçlü araçlardan birisi de tavsiye bölümüdür. Geçmişteki yöneticileriniz ve beraber çalışmış olduğunuz kişiler, sizin hakkınızda kolayca doğrulanabilecek başarılarınızı LinkedIn profilinize ekleyebilir. Tavsiye isterken iş arayışınızda yardımcı olacak spesifik örneklere değinmelerini rica edebilirsiniz.
- Mülakatlarda önceki iş yerlerinizde yaşamış olduğunuz olumsuzlukları belli etmek.
Bir önceki iş yerinizde olumsuz bir ortamda çalışmış olsanız bile geçmişteki sorunlarınızı bir sonraki potansiyel iş vereninize yansıtmak istemezsiniz. Temiz bir zihin, görüştüğünüz pozisyonu başarıyla yapabileceğinizi gösterecek öz güvene sahip olmak için esastır. İşverenler, kendine güveni olmayan veya temelinde ne olduğunu önemsemeyen birini işe almaz. Mülakatlara yeni bir sayfa açmaya hazırmış gibi gelmelisiniz.
- Ne istediğiniz konusunda net olmamak.
Ne istediğinizi biliyorsanız, insanlar size daha sık ve etkili bir şekilde yardımcı olacaktır. İşe alma sürecinin her aşaması için netliğe ihtiyacınız olacak. İş ilanlarını sorduğunuz kişiler, istediğiniz pozisyonu tam olarak biliyorsanız size en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Piyasayı iyi takip etmiş ve ne istediğiniz konusunda net olduğunuzda, size getirilecek teklif hakkında da daha etkili bir şekilde müzakere edebilirsiniz.
Hangi şirketi ve pozisyonu istediğinizi biliyorsanız, ağınız sizi doğru kişilere daha hızlı yönlendirebilir. İş aramaya başlamadan önce, bir sonraki işinizle ilgili neyi sevdiğiniz konusunda net olun. Açıklığın kariyer yollarınızı temizleyeceğini, daha fazla güven uyandıracağını ve iş piyasasındaki ne tür dalgalanma olursa olsun rahatça geçiş yapacağınızı göreceksiniz.
- Pandemi dönemi hakkında gelen sorulara net yanıt vermemek.
Salgının başlangıcından bu yana çoğu işveren, adaylarına bu süreç içerisinde yeni beceriler geliştirip geliştirmediğini veya var olan becerilerini tazeleyip tazelemediğini sormakta. Net bir cevap veremiyorsanız, görüşmeci adaylığınızı riske sokacak varsayımlarda bulunacaktır.
Üç ay önce aldığınız iş arama tavsiyesi bugün geçerli olmayabilir. Geçen Mayıs ayında sağlık sektöründeki işlere başvurduysanız, Kasım ayında bir imalat işine başvurmak için neden aynı stratejileri kullanasınız? Haberler aracılığıyla sık sık yapılan değişikliği bilmek ve anlamak, başkaları zigzag yaptığında ne zaman zikzak yapacağınızı bilmekle ya da 10 yıl öncesinden bir referansınızın bugün ihtiyacınız olan bir iş için alakasız olabileceğini bilmek arasındaki fark olabilir. Mülakatlarda kendinizi karşıya nasıl yansıttığınızı bilmemek, yetenekleriniz hakkında istemeyeceğiniz varsayımlara davetiye çıkarabilir. Her zaman üstesinden gelebileceğiniz ana engellerden biri, kazandığınız “istihbaratı” kullanmak ve böylece daha fazla işverenle görüşme imkanı yaratmaktır.
Kaynak: https://thevoiceofjobseekers.com/7-job-search-obstacles-to-remove-in-2022/