Zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde her geçen gün işten çıkarma ve ücretsiz izin gibi olumsuz durumlarda karşılaşan kişilerin sayısı maalesef artıyor. Yakın zamanda işini kaybetmiş ve aktif iş arayışında olan bu kişilerin de, hızlı bir şekilde CV hazırlaması ve iş arama sürecine adapte olması gerekiyor. Siz de bu 6 temel adımı takip ederek hızlı ve kolay bir şekilde CV’nizi oluşturabilirsiniz. Haydi zaman kaybetmeden hemen başlayalım.
1) İlk olarak kişisel ve istihdam bilgilerinizi derleyin.
Özgeçmişinizi yazmaya başlamadan önce içeriğe eklemeniz gereken tüm bilgileri toparlayın. Bu bilgiler elinizin altında hazır olduğunuzda metni hazırlamak, biçimlendirmek ve düzenlemek çok daha kolay olacaktır.
2) Sade ama etkili bir CV şablonu seçin.
Bilgileri düzenleyeceğiniz CV şablonlarını sıfırdan yaratmakla zaman kaybetmeyin. İnternet üzerinden kolaylıkla bulabileceğiniz binlerce CV şablonu arasından sade ama etkili bir şablon seçmeye gayret edin. Görsel içeren, karmaşık CV şablonları yaratıcı sektörlerde çalışanların dışında iş arayan kişilerin kullanımına uygun değildir çünkü bu tarz şablonlar günümüzde birçok firmanın işe alım sürecinde kullandığı ‘Aday Takip Sistemleri’ ile uyum sağlamaz.
3) İçeriğin formatını düzenleyin.
Arial, Calibri, Times New Roman veya Verdana gibi temel fontlar özgeçmişler için uygun fontlar olarak öne çıkmaktadır. Ön yazı hazırlamak istiyorsanız da mutlaka tutarlı olmak adına CV’de kullandığınız formatı kullanmaya gayret edin ve yazı tipi boyutunun çok küçük olmamasına dikkat edin.
İş deneyimleri altında metne ekleyeceğiniz temel görev ve sorumlulukları ise tek bir paragraf şeklinde oluşturmak yerine birkaç madde şeklinde bullet kullanarak ekleyin.
4) Kaydederken metnin ismine ve dosya formatına dikkat edin.
İşe alım uzmanlarına her bir pozisyon için binlerce CV ulaştığını göz önünde bulundurarak metni ‘Adınız Soyadınız_CV’ şeklinde ve PDF formatında kaydedin ve mutlaka bu şekilde kullanın.
5) İçeriği yazım hataları için kontrol edin.
Yazım hatalarıyla dolu özgeçmişler IK uzmanlarının gözünde özensiz imajı yaratacaktır. Muhakkak içeriği bu hatalar için kontrol edin ve hatta mümkünse başka birinden metni kontrol etmesini rica edin.
6) Hedef şirketlere yaptığınız başvurular için CV’nizi uyarlayın.
Yapacağınız onlarca iş başvurusu için CV’nizi düzenlemek belki mümkün olmayabilir ama en azından hedefinizdeki şirketlere yapacağınız başvurulara yönelik olarak CV’nizi düzenlemek olumlu dönüş şansı almanıza yardımcı olabilir. Bu ilanlarda istenilen yetkinliklere mutlaka metnin içinde vurgu yapın.
CV hazırlama konusunda profesyonel desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Profesyonel bir CV’nin tamamlayıcısı güçlü bir LinkedIn Profilidir. LinkedIn’e özel çözümlerimiz için tıklayınız.