Etkili bir CV Hazırlama (Özgeçmiş) göz korkutucu bir görev gibi gelebilir – hiç bitmeyen yapılacaklar listenizden ve bir türlü başlayamadığınız işlerden yalnızca bir tanesi… Ancak hayalinizdeki işe kavuşmayı umuyorsanız, bunun için başarılı CV hazırlama yöntemlerini bilmeniz gerektiğini unutmayın. Başka bir deyişle, hazırladığınız CV ve Cover Letter yazınız, kariyeriniz için kilit bir sunum teminatıdır.
CV Hazırlama anlayışı da kariyer alanındaki diğer birçok konu gibi yıllar içinde değişti ve CV’lerde şimdi önem verilen noktaların günümüz standartlarına göre karşılandığından emin olmak önemlidir. İşte başlangıç olarak başarılı bir CV hazırlama için 3 yol gösterici ilke:
- Kariyerinizde on yıldan fazla bir deneyime sahip değilseniz, CV -özgeçmişinizi- bir sayfa ile sınırlandırın.
- Bir işe alım yöneticisinin dikkatini çekmek için gösterişli yazı tipleri veya sıra dışı şablon biçimleri kullanmaktan kaçının.
- İlgiyi üzerinize çekmek için hile yapmak yerine özgeçmişinizi yazarken dürüstlük ve profesyonellikten yararlanın.
CV’nizi sıfırdan hazırlamak ve her iş arayışınızda güncel ve taze bir CV’ye sahip olmak istiyorsanız, CV hazırlama ile ilgili şu 7 ipucunu gözden geçirin!
CV Hazırlama Üzerine 7 Püf Noktası
1. Bir anda dikkat çekin
İlk olarak, iletişim bilgilerinizin özgeçmişinizde en üstte yer alması gerekiyor. Adınızı, telefon numaranızı, e-posta adresinizi ve varsa web siteniz ve LinkedIn profil sayfanıza ilgili bağlantıları ekleyin.
Eskiden CV’lerde sayfanın en üstünde bir adayın aradığı iş türünü açıklayan objektif ifadeler yer almaktaydı. Fakat şimdi işe alım yöneticileri ve uzmanlarının beklediği şey, nokta atışı bir şekilde kısaca açıklanmış ve çabuk okunabilecek bir paragraf görmek… Burada yer vereceğiniz iki veya üç cümleyi, kısa bir süreliğine açılıp kapanan asansör kapıları gibi düşünün. Tecrübelerinizi, eğitiminizi, elde ettiğiniz başarıları, sonuçları, pozisyonla ilgili becerilerinizi ve neden bu harika işe uygun olduğunuzu hızlı bir şekilde özetlemelisiniz. Bu bilgilere CV’nizin devamında ayrıntılarıyla genişletin ve Cover Letter (Ön Yazı) kısmında ise derinleştirin.
İLGİLİ YAZI: İşe Alım Uzmanları LinkedIn Profilinizi Nasıl Fark Eder?
2. Katkılarınız sayesinde elde edilen başarıları gösterin
CV ‘nizin büyük kısmı iş deneyiminize odaklanmalıdır. Geçmiş işlerinizi kronolojik sıraya göre -en yeniden en eskiye doğru- sıralayın ve görevlerinizi ve başarılarınızı tanımlamak için sonuç odaklı bir yaklaşım benimseyin. Bu, bir projeye veya şirkete nasıl fayda sağladığınız hakkında anlamlı bilgiler içeren ifadeler anlamına gelir.
Bahsettiğiniz pozisyonda nasıl başarılı olduğunuzu açıklamak için zaman ayırın. Eylem fiillerini kullanın, belirli örnekler verin ve mümkün olduğunca ölçülebilir (somut) veriler ekleyin. Örneğin, sadece “proje yönetimini denetlemek” demek yerine, aşağıdaki ayrıntı türlerini de dahil ederek çalışmanızın değerini gösterin:
“Müşteri çalışmasında 6 kişilik bir ekibin Proje Yöneticisi olarak 500.000 $ ‘dan sorumlu bir projede kusursuz bir son teslim tarihi güvencesi ile çalıştım. Beklentilerin karşılanması ve toplantıları en aza indirmek için yeni takvim sistemi oluşturuldu.” gibi…
3. Becerilerinizi sergileyin
Özgeçmişinizi yazarken, becerilerinizin kariyer başarınız için kritik olduğunu unutmayın. Özgeçmişiniz, etkili iletişim kurma, örgütlenme veya hedeflerinize ulaşmak için olumlu bir tutum sürdürme gibi becerileri nasıl kullandığınıza dair örnekler sağlamalıdır.
Öncelikle “Anlatma, göster” kuralını unutmayın. Yalnızca iyi bir iletişimci olduğunuzu söylemek yerine örnekler verin. Örneğin, topluluk önünde konuşma ve sunumlar oluşturma konusunda mükemmel iseniz bu sunumlardan gelen sonuçları paylaşabilirsiniz… Veya yazdığınız e-posta bültenleri şirketin web sitesine yüzde X daha fazla müşteri kazandırmayı başardı, gibi… Hızlı organize olabildiğinizi göstermek ister misiniz? 20 tedarikçiyi koordine etmekten, 50 kişi için düzenlediğiniz seyahatlerden veya tesis detaylarını yönetmekten sorumlu olduğunuzu açıklayabilir ve ardından bu çalışmalarınızın satış yapmanıza yardımcı olduğunu belirtebilirsiniz.
4. Teknik bilginizi vurgulayın
Çalışma geçmişinizi ayrıntılarıyla anlatırken yazılım becerilerinizi ve teknik bilginizi gösterin. Her endüstri farklıdır, bu nedenle bir işverenin kullanmanızı beklediği herhangi bir yazılım programıyla ilgili yeterlilik seviyelerinizi paylaştığınızdan emin olun. İş tanımını, işverenin hangi programlarla ilgilendiği ile ilgili olarak kılavuz olarak kullanın.
İşverenler genel olarak iş adaylarının Microsoft Office deneyimine sahip olduğunu kabul eder, ancak herhangi bir eğitim veya sertifikasyon programını tamamlayıp tamamlamadığınızı belirterek, her bir programın kullanımındaki yeterlilik düzeylerinizi listeleyebilirsiniz.
5. Uzmanlaştığınız becerileri gösterin
Yabancı dil akıcılığı gibi özel yetenekleri de dahil edin – özellikle işvereniniz uluslararası operasyonlarda bulunuyorsa, bu size bir iş görüşmesi daveti alma konusunda avantaj sağlayabilir. Aynı şekilde, pozisyonla ilgili olarak aldığınız tüm ödülleri veya takdirleri de listeleyin.
Özgeçmişinizde tüm hobilerinizi veya kişisel ilgi alanlarınızı vurgulamanıza gerek yok, ancak bazıları pozisyon veya şirketle alakalıysa bunları dahil ettiğinizden emin olun. Örneğin, bir muhasebe işi için başvuruda bulunuyorsanız, bir muhasebeci olarak özgeçmişinizde bir hayvan barınağında gönüllü olduğunuzu dahil etmenizin bir önemi kalmaz. Tabii bununla birlikte bazı işe alım uzmanları, iş adaylarının kişilikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı seviyor, bazıları ise daha tarafsız davranıyor.
6. Anahtar kelimeleri ekleyin
Birçok şirket özgeçmişleri taramakta ve iş ilanlarında kullandıkları anahtar kelimeleri içeren CV’leri ayıklamaktadır. Süzgeçlerinden geçebilen bir CV hazırlama anahtarı, iş tanımlarına uyan sözcükleri ve cümleleri kullanmaktır. Başvurduğunuz her iş için özgeçmişinizi güncelleyin, en alakalı iş deneyiminizi vurgulamak üzere düzenleyin. Örneğin, bir işveren “yöneticilerin takvimlerini sürdürme” deneyimi olan bir başvuru sahibi arıyorsa, özgeçmişinizde “programları takip etme” gibi daha sıradan bir ifade yerine, işverenin yazdığı gibi aynı ifadeleri kullanın. Ayrıntılara dikkat ettiğiniz sürece etkili bir CV hazırlama konusunda kilit noktaları anlamış olacaksınız.
İLGİLİ YAZI: LinkedIn Profilinizde Göründüğünüzden Daha Mı İyisiniz?
7. Özgeçmişinizi tekrar tekrar okuyun, arkadaşınıza okutun.
Basit bir hata, işi alma şansınızı yok etmek için yeterli olabilir. Yazım ve dil bilgisi özürlüsü olmamak için özgeçmişinizi titizlikle düzenleyin. Yazım denetiminin yanı sıra, CV’nizi yavaşça sesli okuyun, böylece her bir kelimeye odaklanabilirsiniz. Son olarak, çalışmanızı iki kez kontrol etmesi için güvenilir bir arkadaşınızdan yardım isteyin.
Gelelim Yapılan Hatalara…
CV’lerde sıkça karşılaştığımız bazı uyarıcı örneklere mi ihtiyacınız var? İşte size birkaç tanesi:
- “Eğitim: Var olmayan bir üniversitede eğitim almış (Boğaziçi Tıp!?)”
- “Tecrübe: Akademik alanda tecrübeler… (Peki ama nedir bunlar?)”
- “Beceriler: Excel kullanabiliyorum. (Madalyanızı şimdi mi verelim?)”
- “İş geçmişi: Son işverenim beni sebepsiz yere işten kovdu. (?)”
- “Nitelikler: Soğukkanlıyım. (Hmm…)”
- “Maaş şartları: Maaş beklentim 40 bin (Siz geçin, biz geliyoruz.)”
Profesyonel yeteneklere olan ihtiyaç arttıkça, işe alım uzmanları anında etki yapabilen insanları işe almak istemektedir. Doğru iş başvurusunda bulunanlar, sektörlerini her yönüyle tanır ve inisiyatif gösterme hakkına sahiptir. Bir CV ‘nin nasıl yazılacağını bilmek, işe alım yöneticisine o iş için uygun olduğunuzu ve bir iş görüşmesini hak ettiğinizi kanıtlamanın ilk adımıdır.
Profesyonel CV Hazırlama hizmetimizle ilgili bilgi ve fiyat teklifi almak için gecikmeyin, iş dünyası beklemez!
Kaynak: https://www.roberthalf.com/
[vcex_button url=”http://www.recovercv.com/on-basvuru/” title=”Hemen Teklif Al” style=”graphical” align=”left” color=”#ab0817″ size=”small” target=”self” rel=”none”]Hemen Teklif Al[/vcex_button]