Eskiden bir iş ilanına başvurur, özgeçmişimizin biri tarafından incelenmesini bekler ve işe alım yetkilisinin bir sonraki aşamaya geçip geçemeyeceğimize karar vermesini beklerdik. Artık değil! Günümüzde birçok kurum işe alım süreçlerinde aday takip sistemleri kullanıyor ve aday başvuruları bu akıllı sistemler tarafından filtreleniyor.
Şirketler neden bu sistemleri kullanıyor?
Bir özgeçmişi tamamen gözden geçirmek ortalama 0,6 saniye sürüyor. Bu teknolojiler, önyargıya kapılmıyor ve aday niteliklerini göz ardı etmiyor. Her başvuruyu eşit ve adil şekilde değerlendiriyor.
Peki şansımızı artırmak için neler yapabiliriz?
Anahtar kelimeler kullan: Özgeçmişinizde mutlaka rolünüz, alan ve sektörünüzle ilgili anahtar kelimelere yer verin. Başvuracağınız ilanları inceleyin ve deneyim bölümünde geçen anahtar kelimeleri özgeçmişinizde aynı şekilde kullanmaya gayret edin. Kulağa basit geliyor, değil mi? Çünkü öyle! Unutmadan, bu kelimelerin hem uzun, hem de kısa versiyonlarına yer verdiğinizden emin olun. Örneğin ‘Project Management Office’ kelimesine yer veriyorsanız mutlaka içerikte ‘PMO’ olarak da kullanın.
İş ilanını referans alın: İş ilanını kaydedin ve özgeçmişinizi düzenlerken referans olması için saklayın. Bu hangi becerileri ve deneyimleri içeriğe dahil etmeniz konusunda size yardımcı olacak.
ATS dostu fontlar kullanın: Okunabilirlik için geleneksel fontlardan şaşmayın. En iyi sonuç için Garamond, Calibri, Cambria, Georgia, Helvetica, Times New Roman, Arial, Palatino, Tahoma veya Verdana fontlarını kullanabilirsiniz.
Tablo ve görsel kullanmayın: İnsanlar için okunabilirliğe katkı sunsa da, ATS sistemleri özgeçmişlerdeki tablo ve görselleri okuyamıyor. En iyi sonuç için süslü tasarımlardan uzak durun, basit özgeçmiş şablonları seçin.
Dil bilgisi hatalarını küçümsemeyin: Bu hatalar ATS sistemlerinin anahtar kelimeleri algılamasına engel olacaktır.
ATS sistemleriyle tam uyumlu, potansiyelinizi yansıtan bir özgeçmişe sahip olmak için bizden destek olabilirsiniz. Teklif için tıklayın.