En yetenekli, alanında uzman profesyoneller bile birçok farklı nedenle kendilerini işsizlik dönemi geçirebilirler. Özellikle covid gibi ekonomik buhran yaşanan dönemlerde bu durum kaçınılmaz bir hal almaya başlar. Bununla birlikte, iş görüşmelerinizde iş yerlerinizden ayrılma nedenleriniz mutlaka sorulacaktır. İşten çıkarılmanızla ilgili mülakat sorularını yanıtlamanızı kolaylaştırmak için neler yapabileceğimize birlikte bakalım!
İşe alım uzmanları, çalışmadığınız sürelerin nedenlerini belirlemek için sorular sorar. Bu durumda, mülakatı yapan kişiye, yüksek düzeyde performans gösterdiğinizi ve işten çıkarılmanızın performansınızın ya da çalışma arkadaşlarınızla ilişkilerinizin bir sonucu olmadığını net olarak aktarmanız gerekir.
Örneğin, bir birleşme veya devralma veya yeni projelerin gelmemesi, işten çıkartılmanıza neden olmuş olabilir. Belki yeniden yapılanma oldu ve departmanınızdaki tüm arkadaşlarınızla şirketin yolları ayrıldı. Ya da şirketiniz pazar payını kaybediyordu ve maliyetleri düşürmesi gerekiyordu.
İşten çıkarmaların birçoğu, belirli performans sorunları değil, esas olarak iş genelindeki kararlar nedeniyle meydana gelir. Bir grubun parçası olarak işten çıkarıldıysanız, bundan açıkça bahsedin.
Şirketinizdeki işten çıkarmaların nedeni ne olursa olsun, açıklamanızı kısa tutun.
Bir veya iki cümle genellikle yeterlidir. Önceki işvereninizi anlatırken tarafsız ve olumlu bir üslup kullandığınızdan emin olun. Eski meslektaşlar, patronlar veya üst yönetim hakkında eleştirel ve suçlayıcı sözlerden kaçının. Her zaman olduğu gibi, cevabınızda dürüst olun, çünkü şirket, işten çıkartılmanın arkasındaki koşullar hakkında eski işvereninize danışabilir.
Ayrıca, çalıştığınız süre boyunca rolünüze nasıl katma değer sağladığınızı da paylaşmanız kritik. Başarılarınızın, özellikle de departmanınızı veya projenizi etkileyenleri aktarın.
Satışları artırmak, kar sağlamak, kaliteyi iyileştirmek, operasyonel sorunları çözmek gibi süreçler için neler yaptığınızı açıklayın. Bu sonuçları elde etmede kullandığınız becerilerinizi ve yöntemlerinizi vurgulayın. Departmanınızın hedeflerine ulaşmasına nasıl yardımcı olduğunuzu gösteren belirli örnekler verin.
Özgeçmişinizde kısa bir istihdam boşluğunuz varsa, işe alım uzmanı size muhtemelen işsizken ne yaptığınızı soracaktır. Bu süre zarfında becerilerinizi geliştirmek için yaptığınız olumlu her şeyi vurgulayın, örneğin online dersler almak veya danışmanlık yapmak ya da gönüllü çalışmak gibi. “İşten çıkarıldığımdan beri iş arıyorum.” demek biraz yüzeysel kalacaktır. Bu yüzden bunun ötesine geçen bir yanıt bulmaya hazırlayın. İşverenler kendini geliştirmeye önem veren adaylara değer verir.
Potansiyel işverenlerin, bu deneyimlerinize kolay erişim sağlamaları için LinkedIn profilinizi ve özgeçmişinizi düzenleyin.
Yetersiz bilgi, beceri veya işe uygunluk nedeniyle işten çıkarıldığınıza dair herhangi bir ipucu varsa, kariyer hedefinize daha uygun bir işin nasıl olduğuna dair açıklama yapın.
Örneğin, “Bu rol ile hedefimin oldukça uyumlu olduğuna inanıyorum çünkü bir mühendis olarak geliştirdiğim kod yazma ve yeni teknolojileri ekibe anlatma becerilerini kullanabileceğimi düşünüyorum. Önceki pozisyonum daha çok, kod gözden geçirme ve hata düzeltmeye odaklanmıştı.” Diyebilirsiniz.
Daha fazlası için Mülakat Simülasyonu ve Danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Kaynak: The Balance Careers