İş arayışınız sırasında katıldığınız mülakatlardan birinde, bir işe alım yöneticisinin “biraz özgeçmişiniz üzerinden gidelim” dediğini illaki duyacaksınız. Bu klasik mülakat sorusu kulağa yeterince basit gelse de düşündüğünüzden daha fazla insanın kafasını karıştırmakta. Sonuçta anlatmaya nereden başlamanız gerekiyor?
Bu soruyu nasıl yanıtlayacağınızı biliyorsanız, geçmişinizi, niteliklerinizi, deneyiminizi ve eğitiminizi detaylandırarak kendinizi ideal aday olarak öne çıkarmanız için harika bir fırsattır.
Etki bırakacak bir yanıt vermek için öncelikle yanıtınızı üç bölüme ayırarak başlayın. Her bölüm, niteliklerinizin bir yönünü vurgulamalı ve iş için neden en iyi aday olduğunuzu göstermelidir. Bu üç bölümde şunlara odaklanmanız gerekir:
- Eğitim geçmişiniz
- Çalışma geçmişiniz
- Uzun vadeli kariyer hedefleriniz
- Eğitim geçmişinizi özetleyin
Görüşmeciyle beraber özgeçmişiniz üzerinden gitmek için eğitim geçmişinizden kısaca bahsederek başlayın. Başvurduğunuz işle ilgili tamamladığınız ilgili kurslara veya projelere odaklanın.
Görüşmecilerin aslında pozisyon için neden nitelikli olduğunuzu vurgulayan bilgileri aradıklarını unutmayın. İlkokul gibi erken eğitim hayatınızdan veya çocukken hayallerinizin özetinden bahsetmekten kaçınmanız gerekir. Görüşmeciler, bu tür duygusal başıboş konuşmaları yalnızca alakasız olarak göreceklerdir.
Bunları yapın:
- İşi yapmak için ne kadar nitelikli olduğunuzu gösteren belirli başarılarınızdan bahsedin.
- Birkaç yıldan fazla bir süredir okula gitmiyorsanız, cevabın bu kısmını kısa tutun.
Bunlardan kaçının:
- Çocukluktaki hayalleriniz veya artık çok geçmişte kalmış lise gibi eğitimleriniz hakkında konuşmayın.
- Aldığınız her dersten bahsetmeyin.
- İş geçmişinizi betimleyin
Özgeçmişinizin bir sonraki kısmı (ve muhtemelen en önemlisi) iş geçmişinizi açıklamaktır. Halihazırda en az birkaç yıllık iş deneyiminiz varsa, yanıtınızın büyük kısmını bu oluşturacaktır.
Kariyerinize nasıl başladığınızı ve sizi bu noktaya getiren şeyin ne olduğunu kısaca açıklayın. Alanınızda nasıl ilerlediğinize ve önceki işlerde neler başardığınıza odaklanın.
İş geçmişiniz hakkında konuşurken her zaman şunları yapmalısınız:
- Görüşme yaptığınız işe olan tutkunuzu gösteren anekdotlar kullanın
- İşte başarılı olmak için gerekli becerilere sahip olduğunuzu kanıtlayan başarılarınızdan bahsedin
- Mülakat yaptığınız şirketi araştırın ve yanıtınızı, deneyiminizin şirketin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmenizi nasıl sağlayacağını vurgulamak için kullanın
Şimdiye kadar çalıştığınız her işten detaylıca bahsetmekten kaçınmalısınız. Yalnızca başvurduğunuz işin gereklilikleriyle doğrudan ilgili geçmiş pozisyonları detaylıca anlatın.
Bunları yapın:
- İşe olan tutkunuzu gösteren örnekler kullanın.
- Başarılarınızdan bahsedin.
- Görüşme yaptığınız şirketi araştırın.
Bunlardan kaçının:
- Yaptığınız her işten bahsetmeyin.
- Önceki işleriniz hakkında olumsuz konuşmayın.
- Bu işin uzun vadeli hedeflerinize nasıl uyduğunu açıklayın
Görüşme yaptığınız işin, uzun vadeli kariyer hedeflerinize nasıl uyduğunu tartışarak cevabınızı tamamlayın.
Hedefleriniz hakkında konuşurken, işin size neden fayda sağlayacağına değil, şirketin orada çalışmanızdan neden yararlanacağına odaklanın.
İşverenler, hedeflerine ulaşmalarına nasıl yardımcı olacağınızı ve yatırım yapmaya değer olduğunuzu bilmek ister. Onlara kişisel kariyer hedeflerinizin şirketin ihtiyaçlarıyla uyumlu olduğunu göstermek, onları güçlü ve uzun vadeli bir çalışan olacağınıza ikna etmenin kolay bir yoludur.
Bunları yapın:
- İşe alım yöneticisine kişisel kariyer hedeflerinizin şirketin ihtiyaçları ile uyumlu olduğunu gösterin.
- Şirketin orada çalışmanızdan neden ve nasıl yararlanacağına odaklanın.
Bunlardan kaçının:
- İşin neden kişisel olarak size fayda sağlayacağı hakkında konuşmayın.
- Umutlarınız ve hayalleriniz hakkında gevezelik etmeyin.
Kaynak: https://resumegenius.com/blog/interview/walk-me-through-your-resume