Aktif bir şekilde iş arıyor, size göre başarıya ulaşmak için yapılması gereken her şeyi fazlasıyla yapıyor ama yine de olumlu sonuç alamıyor musunuz? Belki de bilmeden yaptığınız bu hatalar iş bulma sürecinizi uzatıyor olabilir. İşte iş arayanların en sık yaptığı 5 hata.
Kişiselleştirilmemiş özgeçmiş ve ön yazı kullanmak
Özgeçmişinizde ve ön yazınızda vurguladığınız beceri ve yetkinlikler, özellikle de özgeçmişinizde kullandığınız anahtar kelimeler, her zaman başvurduğunuz işle uyumlu olmalıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca fazla sayıda ilana başvuru yapmak yerine, hedef şirket ve ilanlar belirleyin ve özgeçmişinizi ve ön yazınızı bu ilanlarda belirtilen gerekliliklere göre uyarlayın. Sahip olmadığınız yeteneklere sahip olduğunuzu iddia etmekten bahsetmiyoruz! İlanlara göre kişiselleştirilmiş bu metinler her zaman sahip olduğunuz yetkinlikleri işin gerekliliklerine göre ön plana çıkarıp çıkarmamakla alakalıdır.
Sosyal medya hesaplarında temizlik yapmamak
Hala bilmiyorsanız hemen söyleyelim, işverenlerin ve işe alım uzmanlarının büyük çoğunluğu adayları işe almadan önce mutlaka sosyal medya hesaplarına bakıyor. Bu mecraalar artık işe alım süreçlerinin önemli bir parçası haline geldi. Bu nedenle online varlığınızın profesyonel bir imaj çizdiğinden ve hesaplarınızın tartışmalı/negatif içerikler ve paylaşımlardan arındığından emin olmalısınız.
Kendini tanımamak
Bu da ne demek şimdi dediğinizi duyar gibiyiz. Kendini tanımak aslında güçlü ve zayıf yönlerinizin farkında olmak ve iş arama sürecinde (özellikle mülakatlarda) bunları doğru şekilde kullanarak başarıya ulaşmakla yakından alakalıdır. Hedeflediğiniz işe girdikten sonra da, güçlü yönlerinizi ve potansiyelinizi doğru şekilde göstermek için ilk olarak bunların farkında olmanız gerekiyor.
Kişisel gelişime önem vermemek
Pek çok kişi diplomalarını eline aldıktan sonra eğitim hayatının sona erdiğine inanıyor fakat öğrenmek hayat boyu süren bir yolculuktur. Özellikle yeni alanlarda ve sektörlerde iş arayışınız varsa, bu yeni beceriler edinmeniz gerektiği anlamına geliyor. Dijital beceriler bu kapsamda önümüzdeki 10 yılda en çok önem arz eden beceriler olacak. Ayrıca kişilerarası beceriler, teknolojik kodlama, liderlik, insiyatif alma gibi sosyal ve duyusal beceriler de iş arama sürecinde olan kişiler oldukça kritik.
Kişisel markana önem vermemek
Özellikle iş arama sürecindeyseniz kişisel markanızı güçlendirmemek günümüzün rekabetçi iş dünyasında büyük bir hatadır. Bunu en iyi yapabileceğiniz platform ise tabii ki LinkedIn. Doğru kullanıldığında, bir LinkedIn profili harika fırsatlar bulmanıza yardımcı olmakla birlikte, sizi ayrıca alan ve sektörünüzle alakalı bir uzman ve hatta kanaat önderi haline bile getirebilir.
İş arama sürecinde profesyonel desteğe ihtiyaç duyuyorsanız tamamen size özel iş arama stratejisi ve yol haritası hazırladığımız ‘İş Bulma Danışmanlığı’ hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Bilgi ve teklif için tıklayın.