Başvuracağınız bir işte dikkat çekmek için şansınızı yükseltmek istiyorsanız, ön yazı kullanmanız gereklidir. 2022’de iş arayanlar için en iyi ön yazı ipuçlarını burada düzenledik. Bir ön yazı oluştururken dikkat etmeniz gereken temel noktalar şunlardır:
- Okunurluğunu kolaylaştırın (ve özgeçmişinizle eşleştirin)
Yazı tipi stiliniz, boyutunuz ve renginiz, başvurunuzun tutarlı gözükmesini sağlamak için özgeçmişinizde kullandığınızla eşleşmelidir. Yazı tipi boyutunu 10.5 ile 12 punto arasında ayarlayın. Ön yazınızın dolu göründüğünden ancak gereksiz kelimelerle doldurulmadığından emin olun.
- Yazınızın tek sayfa olmasına dikkat edin
İşe alımcılar, çok uzun ön yazıları okumak istemezler. Birden fazla sayfa, en iyi ihtimalle gereksiz, en kötü ihtimalle böbürlenmek olarak algılanır. Ön yazınızı 250-450 kelime veya 3-4 paragraf arasında tutun.
- Her şirket için benzersiz ön yazılar oluşturun
Her şirket, farklı zorluklarla karşı karşıyadır. Gönderdiğiniz her ön yazı için, yazınızı bu zorlukları ve bunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi ele alacak şekilde ayarlayın. Ve sadece işi yapabileceğinizi iddia etmeyin – işi yapma yeteneğinizin şirketin uzun vadeli hedeflerine nasıl uyduğunu açıklayın. Ön yazınızı bu şekilde özelleştirmek daha ilgi çekici hale getirir ve sizi düşünceli ve ilgili bir aday olarak öne çıkarır.
- Nitelikli bir aday olduğunuzu hemen ilk paragraftan belli edin
Pek çok işe alımcı, ayırdıkları zamana değip değmeyeceği açık olmadıkça, ilk birkaç cümlenizin ötesini okumaz. Bu yüzden onlara, vakitlerine değer olduğunuzu göstermelisiniz. Yıllara dayanan deneyiminizi ve en büyük profesyonel becerilerinizi vurgulayarak, okuyucuya en başından itibaren iş için nitelikli olduğunuzu açıkça belirtin. Ardından, bu deneyimin ve beceri setinin sizi pozisyona nasıl uygun hale getirdiğini açıklayarak yazınızı bir adım daha ileri götürün.
- Açık pozisyonu nasıl keşfettiğinizi açıklayın
Çalışmak istediğiniz şirkette bir referansınız varsa, bu referanstan bahsedeceğiniz yer ön yazınızdır. Çalışan tavsiyeleri, işverenler tarafından en iyi işe alım kaynaklarından biri olarak kabul edilir, o halde neden bu kanıtlanmış stratejiyi kullanarak başlamıyorsunuz?
Şirkette kimseyi tanımıyor olsanız bile, açık pozisyonu nerede keşfettiğinizi işverene bildirin. İnsanları işe almak enerji ister ve işe alım yöneticileri, şirketlerine hangi yolların başvurunuzu sağladığını onlara bildirdiğiniz için müteşekkir olur.
- Özgeçmişinizi genişletin, ancak tekrarlamayın
Özgeçmişiniz, kariyerinizi (deneyim, beceriler, eğitim, başarılar) düzenli bölümlerde ve maddeler halinde düzgün bir şekilde ortaya koyar. Ön yazınız, deneyiminizin hedef şirketle nasıl alakalı olduğunu ve sizi işe almanın neden iyi bir fikir olduğunu açıklayarak özgeçmişinizi genişletir.
- Başarılarınıza mümkün olduğunca sayıları dahil edin
Hem özgeçmişiniz hem de ön yazınız, başarılarınızın somut kanıtlarını içermelidir, bu da sayılar anlamına gelir. Sadece “satışları artırdığınızı” söylemek yerine, ideal olarak “satışları %20+ artırdığınızı” yazabilirsiniz.
- Kültürel açıdan uygun olduğunuzu gösterin
Bir işe alımcı sizi, şirket kültürüne uygun görürse bir iş teklifi almaya çok daha yakın olursunuz. Bir şirketin kültürü hakkında bilgi edinmek (ve oranın bir birey olarak sizin için uygun olup olmadığını) öğrenmek için şirketin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını inceleyin.
- Yazılarınızda klişelerden kaçının
“Kalıpların dışında düşünen” ve “sinerjiye yatkın, kendini motive eden hevesli” biri misiniz? Kendinizi “dinamik” ve “problem çözücü” olarak mı görüyorsunuz? Bunlar, en iyi ihtimalle bir işe alımcının gözlerini devirmesine (ve en kötü ihtimalle diskalifiye olmanıza yol açacak) yaygın klişelerdir. Bu aşırı kullanılan ifadeler yerine iş deneyiminizi somut terimlerle tanımlayın ve gerçek başarılarınıza odaklanın.
- Deneyiminizi tanımlamak için güçlü eylem fiilleri kullanın
Klişelerden kaçınmanın bir yolu, geçmiş şirketlerdeki katkılarınızı doğru bir şekilde tanımlayan güçlü eylem fiilleri kullanmaktır. En iyi eylem fiilleri, liderliğinizi, yeteneğinizi, inisiyatifinizi etkili bir şekilde iletir ve görevlerinizi gerçekte nasıl yerine getirdiğinizi vurgular.
- Ön yazınızı coşkulu bir şekilde bitirin
Mülakat talebinde bulunmaktan çekinmeyin. Ön yazınızın kapanışında, işe alımcıya iletişim bilgilerinizi (e-posta ve telefon numarası) sağlayın ve görüşmeyi dört gözle beklediğinizi belirtin.
Bonus İpucu: İkinci bir görüş alın
Ön yazınızı okuması için bir arkadaşınıza veya aile üyenize danışın. Netliğini, etkinliğini ve okunabilirliğini değerlendirmenize yardımcı olabilirler. Ayrıca, sizin kaçırmış olabileceğiniz dilbilgisi hatalarını veya yazım hatalarını da fark edeceklerdir. Öz yazınız, bir işe alımcıyı etkilemek ve sizinle çalışma fikri konusunda onları heyecanlandırmak için büyük bir fırsattır. Küçük bir hata yüzünden bu fırsatın elinizden gitmesine izin vermeyin.
Alternatif olarak profesyonel “Ön Yazı (Cover Letter) Hazırlama” hizmetimizden de faydalanabilirsiniz.
Kaynak: https://resumegenius.com/blog/cover-letter-help/cover-letter-tips