Bir süredir işiniz yok ve neden istediğiniz kadar hızlı bir iş bulamadığınızı merak ediyorsunuz. Dışarıda bir sürü iş fırsatı olduğunu duyuyor ve işverenlerin neden sizinle iletişime geçmediğini merak ediyorsunuz. Sonuçta, başvurduğunuz tüm işler için çok uygunsunuz.
İşverenler, yanlış adayı işe almaktan ve ardından her şeyi tekrar yapmaktan korkarlar. Bir çalışanın yerine bir diğerini almak, işverenlere önemli miktarda paraya mal olur. İşverenlerin sizi işe alma kararlarını daha kolay vermelerine yardımcı olmak için, neyi yanlış yaptığınızı anlamanız ve hatalarınızı düzeltmek için yaklaşımınızı değiştirmeniz gerekir.
İş Arayışınızın Odağı Olmayabilir
Kendinize ve başkalarına herhangi bir işi yapacağınızı söylüyorsanız, probleminizin temel nedeni bu olabilir. Bir hedefiniz olmadan boşa kürek çekmiş olur ve kendinizi olmadığınız kalıplara sığdırmaya çalışabilirsiniz. Dahası, işverenler, hedef odaklı olmayan adayların şirketlerindeki açık pozisyonların çoğuna (ya da hepsine) başvurduğunu fark ettiğinde hoş bir sonuç olmaz.
Bu konuda ne yapabilirsiniz: Tam olarak ne yapmak istediğinizi belirlemek için bir günlüğüne iş başvurusu yapmayı bırakın. Başvurmayı düşündüğünüz iki veya üç işten oluşan bir elektronik tablo oluşturun. Ayrıca bu pozisyonlarla ilgili en güçlü ve aktarılabilir becerilerinizin bir listesini yapın. Son olarak, işverenlerin karşılaması gereken beklentilerinizin bir listesini yapın.
İş Arayışınız Tek Taraflı Olabilir
Zamanınızın %100’ünü kariyer portallarındaki iş ilanlarına başvurarak geçiyor olabilirsiniz. Bu, çok uzun bir iş arayış sürecinin tarifidir. Bazı verilere göre, bu yöntemi tek başına kullanmak başarı şansını %3’e kadar düşürmekte. Bu yöntemin kardeşi olaraksa yalnızca ağ kurarak iş arayışları bulunur.
Bu konuda ne yapabilirsiniz: Bir kişinin iş arayışında farklı yöntemleri bir arada kullanması artık bir sır olmaktan çıkmış durumda. Hangi iş arayış planının sizin için en iyisi olduğunu belirleyin. Göz önünde bulundurulması gereken bazı yöntemler şunlardır:
- Diğer iş arayanlarla, profesyonel topluluklarla, yakın çevrenizdeki dostlarla ve ailenizle, akrabalarınız ve komşularınızla yani herkesle bir ağ kurun.
- Sektörünüzdeki işe alım uzmanlarıyla bağlantı kurun.
- LinkedIn, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında ağ oluşturun.
- Derneklere katılın.
- Hedef sektörünüze yönelik olanlar da dahil kariyer portallarına göz atın.
Özgeçmişiniz Bir İnsanın İncelemesi İçin Uygun Olmayabilir
Son zamanlarda aday takip sistemleri (ATS) ve bunların yapabilecekleri hakkında etrafta çok fazla söylenti dolanıyor durumda. En yaygın yanılsama da tüm ATS’lerin belirli anahtar kelimelerden yoksun özgeçmişleri otomatik olarak yok sayacağı üzerinedir. Bu nedenle iş arayanların çoğu, ATS’yi “yenmek” için özgeçmişler oluşturmakta.
İş arayanlar 2022’de özgeçmişlerinin doğru işe alım yetkililerinin eline geçmesini istiyorsa, bizlerin ve daha birçok kariyer danışmanının da tavsiye edeceği gibi özgeçmişlerini ATS’leri “yenmek” için değil bir insanın okuması için yazmalılar.
Adayların görüşme şansı elde edebilmeleri için özgeçmişlerinde aşağıdaki noktalar bulunmalıdır:
- Başvurulacak işe göre özelleştirilmelisiniz. Adaylar, sahip oldukları yetkinliklerin başvurdukları işe uygun olduğunu göstermek istiyorsa bu adım çok önemlidir.
- Değerinizi gösterin. “Bir teknik ekibin 4 projeyi tamamlamasına öncülük etti” diye yazmak yerine, “6 yazılım mühendisinden oluşan bir ekibin, 2020’de 4 projeyi tamamlamasını destekleyerek şirketin öngörülen proje masrafında 500,000 TL tasarruf sağlandı” yazın.
- Yalnızca 10-15 yıllık çalışma geçmişinizi ekleyin. Bunu yapmanın temel nedeni, günümüzle daha bağlantılı deneyimlerinizi göstermektir. İkinci neden, yaş ayrımcılığı olasılığını ortadan kaldırmaktır.
- Okuması kolay olmalı. 3 satırdan uzun paragraflar eklememelisiniz. Maddelerle eklediğiniz cümlelerse 2 satırdan uzun olmamalı.
Başvurmayı planladığınız işe göre en iyi yetkinliklerinizi öne çıkaran profesyonel özgeçmişler için Profesyonel CV Hazırlama hizmetimizden de yararlanabilirsiniz.
Mülakatlara Hazır Olmayabilirsiniz
İş başvurusunda bulunanların çoğu, görüşme öncesi araştırma yapmadıkları için mülakatlarda başarısız oluyor. Pozisyonu, şirketi ve hatta görüşmecileri araştırmıyorsanız; büyük ihtimalle mülakatta başarısız olacaksınız. Mülakat başarısının bir diğer önemli bileşeni, soru cevaplama alıştırmasıdır. Birçok aday, bir şekilde halledebileceklerini düşünerek mülakatlara katılım sağlıyor. Siz, o kişi olmayın.
Bununla ilgili ne yapabilirsiniz: Başvurduğunuz Proje Yöneticisi pozisyonu hakkında araştırmanızı yaptınız. Şimdiyse mülakatta sorulacağını tahmin ettiğiniz soruları yanıtlama alıştırması yapmanın zamanı. Bu adımları izleyin:
- Araştırmanıza dayalı olarak gelebileceğini düşündüğünüz en az 10 soru yazın. Örneğin, iş ilanında yazılı ve sözlü iletişimin güçlü bir gereklilik olduğunu okudunuz.
- Bu soru için, “Yazılı iletişiminizin büyük bir projenin başarısının ayrılmaz bir parçası olduğu bir zamandan bahsedin” yazın.
- Bu sorunun cevabını yazın. Bu zor bir iş gibi görünebilir ancak görüşmecilerin üzerinde olumlu bir etki bırakmak istiyorsanız bu zor işi yapmalısınız.
- Bir aynanın önünde veya size yardımcı olmak isteyen bir dostunuzla bu gibi sorulara yanıt verme alıştırması yapın. Bu alıştırma aşamasını bir sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız, alıştırma partnerinizin görüşmenizi daha sonra inceleyebilmeniz için kaydetmesini isteyin.
Alternatif olarak bu konuda bizden profesyonel danışmanlık alarak gerçek işe alımcılarımızla yapacağınız mülakat simülasyonlarıyla gerçek deneyim kazanabilir, kendinizi iş arayışlarınızda daha güvenli hissedebilirsiniz.
2022’de başarılı olmak için, belki daha önce hiç iş arayışında olmadığınız belki de alışılagelen iş arayış kanallarının dışında başka yöntemlerle iş arayışına girmediğiniz için geliştirdiğiniz alışkanlıkları bırakmalısınız.
Kaynak: https://thingscareerdaily.com/2022/01/18/7-major-reasons-why-youre-not-landing-a-job-and-what-to-do-about-it/