- Görüşmeye gittiğiniz pozisyonun detayının araştırılması oldukça önemli; firma araştırmasının yanı sıra başvurduğunuz pozisyondan beklenen görevin ne olduğunu anlamakta fayda var. Bir örnek üzerinden ilerlemek istersek adaya mülakata gelmeden başvurduğunuz ilanı incelediniz mi diye sorulduğunda baktım ama tam hatırlamıyorum demesi ya da var olan ilandan farklı bir görev tanımı anlatması olumsuz bir bakış açıcı yaratmaktadır.
- İşten ayrılış sebeplerinin tutarlı ve mantık çerçevesinde açıklamak işe alım profesyoneli ya da yönetici kafasında soru işareti oluşturmamak gerekir. İşten iş bulmadan ayrılmanın sebebini oldukça net ve işyerinde memnuniyetsiz olduğunuz sebeplerin tutarlı olmasını sağlayıcı söylemlerde bulunmalısınız.
- İngilizce dil bilgisi düzeyiniz sorulduğunda verilecek cevabın gerçek İngilizce bilginizi yansıtıyor olması gerekir. Pek çok aday İngilizce bilgisini özgeçmisinde ileri düzey yazmasına rağmen mülakat esnasında İngilizce soru sorulduğunda konuşamamaktadır. Bunun yerine mülakatta İngilizce dil bilginize ne düzeyde sorusuna; konuşma, yazma ve anlama olmak üzere seviyelerinizi ayrı ayrı belirtebilirsiniz.
- Başvuru formu ve teknik testi doldurmayı reddetmek başvuru yapılan firmanın işe alım prosedürüne hizmet etmemek anlamına geldiği için; itiraz etmek yerine bunun bir eleme kriteri olduğunu düşünerek eğer gerçekten iş arıyorsunuz gereklilikleri yerine getirmek gerekir.
- Aşırı samimi tavırlar içerisinde görüşme yapmanın karşı tarafı tanımadığınız için risk yarattığını söyleyebiliriz. Sizin yaptığınız espri ya da aşırı rahat tavır karşı tarafta süreci çok ciddiye almadığınız algısı yaratabilir. Size sorulan sorulara net kısa ve olması gerektiği düzeyde cevap vermelisiniz.
[vcex_button url=”http://www.recovercv.com/on-basvuru/” title=”Hemen Teklif Al” style=”graphical” align=”left” color=”#ab0817″ size=”small” target=”self” rel=”none”]Hemen Teklif Al[/vcex_button]