- “Son Şirketimde…”
Son iş yeriniz ne kadar kötü olursa olsun asla bir mülakatta iş yerinizi kötülemeyin. Konuşurken ses tonunuzu nötr ve pozitiflik arasında tutun. Bu iş yerinizde edindiğiniz deneyimlerden de bahsedebilirsiniz.
- “Patronumla Anlaşamıyordum”
Benzer şekilde, geçmişte çalıştığınız hiç kimse hakkında olumsuz konuşmayın. Ne kadar kötü bir deneyim edinmiş olursanız olun nötr bir tavırda olmaya çalışmalısınız. Yoksa mülakat yaptığınız İK Uzmanı bu konuda rahatsızlık duyabilir.
- “Her İşi Yaparım”
İşe alım yöneticilerinin çoğu, üstlendikleri rol konusunda gerçekten tutkulu kişileri işe almak isterler. Bu nedenle “Ne iş olsa yaparım!” cümlesi birçok işe alımcı için olumsuz bir cümleye dönüşüyor. Bunun yerine, aramanızı her şirkette belirli bir rolle hedefleyin ve neden tam olarak bu rolü istediğinizi açıklamaya hazır olun.
- “Özgeçmişimde Yazıyor”
Sorulan şey özgeçmişinizde yazıyor dahi olsa bu şekilde kesinlikle cevap vermemelisiniz. Bunun yeniden sorulmasının sebebi özgeçmişinizde yazandan daha fazla bilgi alınmak istenmesi ve aynı zamanda anlatırken nasıl bir tutum sergilendiğinizdir. Siz soruları cevaplarken İK Uzmanları aynı zaman da soft-skillerinizi de ölçer. Bu yüzden kestirip atarsanız mülakat olumsuz bir şekilde sonuçlanabilir.
- “Mükemmeliyetçilik En Zayıf Bulduğum Yönüm”
Muhtemelen, işe alım uzmanına mükemmeliyetçiliğin en büyük zayıflığınız olduğunu söyleyerek onu şaşırtmayacaksınız, hatta bu karşınızdakine aşırı prova edilmiş bir klişe gibi görünecektir. Daha içten ve sizi anlatacak bir cevap bulmaya çalışmalısınız.