Hepimiz iş arama hakkında bir şeyler biliyoruz… En başta da özgeçmişler geliyor! Ancak profesyonel deneyimlerinizi, niteliklerinizi ve becerilerinizi gösteren iyi yazılmış bir özgeçmişe sahip olmak dışında, başka neye ihtiyacınız var? Pek çok işe alım uzmanı muhtemelen network diyecektir. Kolejler ve üniversiteler bile, öğrencilerinin ve mezunlarının şirketlerin işe alma ekipleriyle iletişim kurmalarına yardımcı olmak için kariyer etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Profesyonel network yaratmak, reddedilme korkusu, garip veya stresli bir durumun parçası olma endişesi nedeniyle biraz bunaltıcı olabilir. Birçok iş arayan, işe alım görevlilerine sanal olarak yaklaşmanın alternatif yollarını kullanıyor. Bunların başındaysa LinkedIn geliyor..
Bu yazımızda neden işverenlerin LinkedIn mesajlarınızı görmezden geldiklerini ortaya çıkaracağız ve mükemmel bir sohbet başlatma mesajı hazırlamak için adım adım bir rehber sunacağız.
İşverenlerin mesajlarımıza neden yanıt vermediklerini konuşmadan önce, şunu iyi anlamalıyız; işe alım görevlileri yoğun çalışan insanlardır ve onlara yazan tek kişi siz değilsiniz! İşverenler her gün iş arayanlardan tonlarca mesaj alırlar ve sizin için her şeyi yapacak zamanları yoktur. Geniş bir yetenek havuzunda öne çıkmak istiyorsanız, alanınızda uzman bir işveren bulmalısınız. Böylece hedefe ulaşmak için verimli bir başlangıç yapmış olursunuz.
İlgilendiğiniz pozisyonlar için işe alım yapan bir profesyonele mesaj gönderirsiniz. Ancak, herhangi bir işe alım görevlisine mesaj göndermeden önce, onlarla bir ilişki kurarak biraz ön çalışma yapın. Var olduğunuzu bilmelerine izin vermek için LinkedIn’deki gönderilerine yorum yaparak, paylaşarak veya beğenerek başlamak, hem oldukça verimli hem de çok kolay! Ayrıca, LinkedIn profiliniz profesyonel görünmüyorsa, hele hele güncel değilse, işe alım görevlileri ona bakmıyor bile. Kısacası, LinkedIn mesajlarınıza yanıt verilmemesinin ana sebebi, profilinizin boş olması veya profesyonelce görünmemesi. İş arayanların profil fotoğrafları, iş deneyimleri, kariyer hedeflerinin bir tanımının olmadığı profiller maalesef çok fazla. Profesyonel işe alımcılar, bir aday hakkında bilgi edinmek için en az çabayı göstermeyi tercih ediyorlar.
İşe alım görevlilerinin LinkedIn mesajınızı neden yanıtlamayacağını artık bildiğinize göre, mesajınızın içeriği hakkında konuşma zamanı!
Örnek bir mesajla konuyu özetleyelim.
“Merhaba, ben Rana, XYZ Company’de İçerik Yazarıyım. LinkedIn’de yayınladığınız pozisyon hakkında bilgi almak için size ulaşıyoum. Lütfen bu pozisyon için uygun olup olmadığımı bana bildirin. Özgeçmişim ektedir. ”
-Cevap yok-
Bu mesajla ilgili birkaç sorun var. Birincisi, mesajınız saygısız görünüyor çünkü mesajda gerçek bir bilgi yok. Bu, işe alım görevlisi veya şirket hakkında araştırmanızı yapmadığınızı gösterir. Yani, hangi pozisyondan bahsediyorsunuz? Bazı işe alım uzmanları farklı roller için birçok duyuru çıkar ve size uygun bir pozisyon bulmak için zamanları olmaz. Nitelikli olduğunuz pozisyonu bulmak, sizin işinizdir. İkincisi, bir yazım hatası var! Bu hatalar, başvuranın yeterince saygılı olmadığını veya sadece yeterince umursamadığını hissettirir. Her iki durumda da, kapılar kapanır. Hepimiz insan olsak ve hata yapsak da, profesyonel bir ortamda, tüm mesajları göndermeden önce dil bilginizi ve yazımınızı kontrol etmelisiniz.
İşe alım uzmanlarına iyi yazılmış bir mesaj oluşturmak için, RFT Arama Grubu tarafından sağlanan bu kılavuzu izleyebilirsiniz:
Adım 1: Bir girişle başlayın.
Bu, bir konuşma başlatmak için çok önemlidir. Kim olduğunuzu ve şu anki unvanınızı açıkladığınız yerdir. Profesyonel kimliğiniz hakkında sağlam bir “özet” bilgi verin.
Adım 2: Bu işe alım uzmanına neden ulaştığınızı açıklayın.
Bu adım onlara, onları zaten fark ettiğinizi söylemektir. Özel olarak şirket veya bu işe alım görevlisi hakkında biraz araştırma yapın ve içeriklerinin veya şirketlerinin sizinle neden alakalı olduğunu onlara söyleyin.
Adım 3: İletişim bilgilerini isteyin.
Özgeçmişinizi gönderebilmeniz için iş e-postalarını isteyin. Bu çok önemlidir çünkü bu sayede özgeçmişinizi ellerinde tutabilirler. Şu anda aradıkları pozisyon için uygun değilseniz, başka roller olduğunda size tekrar ulaşabilirler.
Daha fazlası için İş Bulma Danışmanlığı Hizmeti’mizden faydalanabilirsiniz!
Kaynak: Medium