Kariyer değişikliği yapmak, yeni bir alanda iş aramanıza eşlik edecek taze, yenilenmiş bir özgeçmişe ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Özgeçmiş oluşturmak en kolay iş olmasa da deneyiminizin çoğunun, tamamen farklı bir sektörde olsa bile, yine de alakalı olacağını bilmelisiniz.
Bunun nedeni, pek çok becerinin, özellikle sosyal becerilerin aktarılabilir olmasıdır. Örneğin, bir yayıncılık şirketindeki üretim müdürü rolünden düğün endüstrisinde etkinlik planlamaya geçiyorsanız, organizasyon becerileriniz, liderlik yetenekleriniz ve güçlü Excel ve bütçeleme geçmişiniz geçerli olacaktır.
Kariyer değişikliği özgeçmişinizde, aktarılabilir becerilerinizin hikayesini bir işe alım müdürüne anlatarak önceki kariyerinizdeki niteliklerin nasıl hala geçerli ve alakalı olduğunu açıklamanız gerekir. İster sektördeki bir değişiklikten isterse ilgi alanlarınızdaki bir değişiklikten dolayı olsun, kariyerinizin ortasında farklı bir alana geçiş yapmak için birçok neden vardır. Sizlerle bu kariyer değişikliği planınıza uygun yeni bir özgeçmiş yazmaya nasıl başlayacağınızı paylaşıyoruz.
Aktarılabilir Becerilerinizi Tanımlayın
Yeni sektörünüzü tanıyarak başlayın. İşverenlerin ihtiyaç duyduğu beceriler hakkında fikir edinmek için iş tanımlarını ve sektör haberlerini okuyun. Bugüne kadarki yapmış olduğunuz tüm işleri içeren mevcut özgeçmişinizin çıktısını alın ve kariyeriniz boyunca kazandığınız ve kullandığınız tüm becerilerin bir listesini yapın. Bunlardan bazıları doğrudan özgeçmişinizde listelenebilir ancak diğerleri uygun olmayabilir. Ardından, yeni sektörünüzde yaygın olarak gereken becerileri listeleyin ve kendi becerilerinizle eşleşenleri arayın.
Özgeçmişinize Bir Hedef Yazısı Ekleyin
Ne tür bir iş aradığınızı vurgulamak için özgeçmişinizin en üstünde yer alacak şekilde bir hedef yazısı kullanın. Hedef yazısı, tıpkı özgeçmişinizin geri kalanı gibi, tamamen sizinle ilgili olmalıdır. Ancak hedef yazısının gerçek amacı, işe alım yöneticilerini yeni sektördeki pozisyonlara olan adaylığınıza inandırmaktır. (Bu aynı zamanda özgeçmişinizin tümü için de geçerlidir!)
Hedefinizde, işe alım yöneticileri için alakalı noktaları birleştirin. Bu alanı, eski kariyerinizin size yeni alanınızda ve özellikle bu iş için ihtiyaç duyduğunuz becerileri nasıl sağladığını açıklamak için kullanabilirsiniz.
Hangi Özgeçmiş Formatının Size En Uygun Olduğunu Belirleyin
Deneyimi en yeniden en eskiye doğru listeleyen kronolojik bir özgeçmiş, en sık kullanılan özgeçmiş formatı olabilir ancak bu, ortadaki tek seçeneğiniz olduğu anlamına gelmez. İşlevsel bir özgeçmiş, kariyer değiştiren biri için genellikle en iyi seçimdir çünkü odak noktası doğrudan (nerede ve ne zaman çalıştığınızdan ziyade) becerilerinize ve deneyiminize odaklanır. Bu özgeçmiş türü, çalışmanızın en alakalı kısımlarını vurgulamaya yardımcı olur.
Beceri Bölümü Ekleyin
İşe alım yöneticileri özgeçmişinizi tararken, hedef sektörünüzdeki bilindik iş unvanlarını veya sorumlulukları görmeyebilirler. Bu nedenle, hangi özgeçmiş biçimini seçerseniz seçin, başvurduğunuz iş için gereken sosyal ve teknik becerilere sahip olduğunuzu vurgulamak için beceriler bölümü kullanın.
Gereksiz Bilgileri Atın
Özgeçmişiniz, geldiğiniz her pozisyonu, tamamladığınız her görevi ve kullandığınız tüm programları ayrıntılı olarak listelemek zorunda değildir. Özgeçmişinizi en iyiler albümü olarak düşünebilirsiniz: Yalnızca hedeflediğiniz alandaki işe alımcılara alakalı görünmesini sağlayacak önemli noktaları ekleyin. Bu, özellikle kariyer basamaklarını tırmanmak istiyor veya kariyer değişikliği yapmayı planlıyorsanız kritik bir nokta olabilir.
Kaynak: https://www.thebalancecareers.com/career-change-resume-writing-tips-4134292