Harika bir CV’niz ve LinkedIn profiliniz var diyelim ve hayalinizdeki işe başvurdunuz. Birkaç gün sonra beklediğiniz o telefon geldi ve başvurduğunuz iş için bir görüşme ayarladınız. Tüm hazırlıklarınız tamam, gerekli araştırmaları yaptınız ve görüşme için hazırsınız. Mülakata girdiniz, sorulan bütün soruları cevapladınız ve sizin açınızdan her şey olması gerektiği gibi geçti. Görüşmeden bir hafta sonra görüştüğünüz işe alım danışmanından bir e-mail aldınız ve o da ne? Görüşmenizin olumsuz sonuçlandığını söyleyen bir mail ile karşılaştınız. Her şeyi kuralına göre yapmışken ne ters gitmiş olabilir?
Bu sorunun elbette ki birçok farklı cevabı olabilir. Eğer işveren için teknik ve yetkinlikler açısından biçilmiş kaftan olduğunuzu düşünüyorsanız muhtemelen görüşme sırasında işi ne kadar istediğinizi gösterememiş, sizi seçmeleri için gereken o “tutkuyu” gösterememiş olabilirsiniz. Yalnız değilsiniz! Bu işe alım dünyasında sıklıkla karşılaşılan bir durum. En doğru adayı bulmak için canla başla çalışan işe alım danışmanları ya da işe alım yöneticilerinin adaylarla görüşürken oldukça dikkat ettiği bir kriter diyebiliriz. Peki görüşmelerde ne yapmalısınız da o işi gerçekten istediğinizi karşı tarafa yansıtabilesiniz? İşte birkaç öneri.
Beden dili bu işin en önemli parçası. Görüştüğünüz pozisyonla ve firmayla ilgili duyduğunuz heyecanı ve isteği beden dilinizle göstermekle başlayabilirsiniz. Bunun için de görüşme süresince asık suratlı olmadığınızdan ve oturduğunuz koltukta “ekstra” rahat bir şekilde oturmadığınızdan emin olmalısınız. Dik bir pozisyonda ve gülümseyen bir yüz ifadesiyle (evet sürekli gülümsemek mümkün değil, en azından sıkılmış gibi durmayalım yeter) kendimizi anlatmak ve sorulan sorulara en dürüst biçimde cevap vermekle 1-0 önde başlayabiliriz.
Evet CV’mizde deneyimlerimizde neler yaptığımız yazıyor ama görüşme sırasında neler yaptığımızın yanında yaptıklarımızı “neden” yaptığımızı da anlatmamız gerekiyor. İşin içine bizden bir şeyler katmak, bizi heyecanlandıran şeylerden bahsetmek çok önemli. Evet 6 yıldır yazılım yapıyor olabilirsiniz, bu da sizi deneyimli bir yazılımcı yapar ama o kodları yazarken sizi heyecanlandıran nedir? Bu işi neden seviyorsunuz ve neden bu başvurduğunuz pozisyon sizi heyecanlandırıyor? Bol bol “Neden”lerden konuşmalıyız.
Son olarak, hep işten bahsetmek sizi tam yansıtmayabilir. Boş zamanlarınızda neler yapıyorsunuz? Hobileriniz, ilgi alanlarınız neler? Gönüllü çalışmalar yaptınız mı? Başvurduğunuz pozisyonlar ilgili heyecanınızı gösterebileceğiniz herhangi bir deneyiminiz ya da anınız oldu mu? Aslında önemli olan biraz da kendimizi anlatırken söylemek istediklerimizi hikayeleştirebilmek. CV’de sıralanan görev tanımlarından ibaret olmadığımızı karşı tarafa aktarabilmek. İçimizdeki enerjiyi yansıtabilmek! Herkese bol şans!