İşe alım profesyonellerinin, ön yazıları okuduğunu unutmayın. Bir karar vericinin dikkatini çekmek ve ön yazınızla öne çıkmak için kutunun dışında düşünmeye başlamalısınız! İş arayanların gelecekte nasıl ön yazılar oluşturacakları konusunda bilinçli kararlar vermelerine yardımcı olmak için aşağıdaki önerileri derledik.
Bir ön yazının amacı, bu işle neden özellikle ilgilendiğiniz ve rakiplerinizden farkınız hakkında kısa bir açıklama. Bu sayede, karar vericilere motivasyonunuzu iletebilirsiniz.
Kişinin daha iyi anlaşılması, iş değiştirme motivasyonu ve daha sonra ne yapmak istediğini etkili ve sade bir dille anlatması bu işin en önemli noktalarından biri.
Yapılan bir araştırmada, işe alım profesyonellerinin çoğu, özgeçmişi okuduktan SONRA ön yazıya GÖZ ATTIĞINI belirtti ve çoğu, kötü yazılmış veya çok uzun olduklarından şikayet etti.
Ana yemekten (özgeçmiş) önce, ön yazının ilgi çekici bir giriş veya meze olması her zaman tercih edilir. Çünkü ön yazı, başvuranın kim olduğunu, özgeçmiş ise neler yaptığını anlatır.
Bir ön yazıyı okumayı bırakmalarına neden olan nedir biliyor musunuz?
Bir aday, ön yazı için zaman ayırdıysa, işe alım görevlileri onları okuma eğilimindedir. Ön yazıda, hedefe yönelik, kısa bir mesaj görmek istiyorlar. Çok ayrıntılıysa, okumayı bırakıyorlar.
Yani;
- Tarzınız, yaklaşımınız, bilginiz ve uzmanlığınız hakkında ilgi çekici bilgiler koyun.
- Kendiniz hakkında benzersiz bir şey koyun ve pozisyon için neden uygun olduğunuzu açıklayın.
- Özgeçmişte, tekrarı olmayacak bilgileri paylaşın.
- Paragraf ve madde işaretlerinden oluşan bir yapı tercih edin.
- Her rol için ön yazınızı özel özelleştirin.
- Özgeçmişinizde bulunanları tam olarak tekrarlamayın; kritik olanlara dokunun, böylece okuyucu özgeçmişinize geri dönerek “daha fazlasını görmek” ister.
Bu süreç, mülakata hazırlanmanıza ve satış noktalarınızı keskinleştirmenize yardımcı olabileceğinden, oldukça titiz davranmalısınız. Bir ön yazı, adayın pozisyon veya organizasyona yönelik coşkusunu ölçmede yardımcıdır.
Pozisyonun en önemli gereksinimlerini nasıl karşıladığınızı ifade etmeli ve kendiniz için en önemli olan teknik, aktarılabilir ve kişilik becerilerine ilişkin üç veya dört madde işareti koymalısınız.
- Birinci paragraf: Her şeyi “onlar hakkında” yapın. Mesajınızı, şirketle neden ilgilendiğiniz, ve rolün neden açık olduğuna dair varsayımlarınız veya teziniz etrafında tasarlayın.
- İkinci paragraf: Deneyiminizin, onların önem verdiği şeylerle nasıl ilişkili olduğunu açıklayın. Birinci paragrafta yapılan varsayımlara bakın. Özgeçmişinizi yeniden düzenlemeyin.
- Üçüncü paragraf: Kapanışa gidin. Rol hakkında konuşmak için bir görüşme ayarlamayı isteyin.
Daha fazlası için Ön Yazı Hazırlama hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Kaynak: LinkedIn