Bazen bizlere özgeçmiş mi yoksa LinkedIn profili mi daha önemli ya da hangisini düzenlememi tavsiye edersiniz gibi sorular gelebiliyor. Buna benzer sorulara verebileceğimiz cevabımız şöyle: elma ve armutu birbirine karıştırmamak gerekiyor.
Farkında olmamız gereken ilk gerçek her ikisinin de kendine özgü bir amacı olduğudur.
İkinci gerçek ise; özgeçmiş ve LinkedIn profili iş arama sürecinizde aynı hedefi gerçekleştirmeye çalışıyor olsa da aslında birçok yönden oldukça farklıdır.
Öncelikle her ikisinin de ne olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını netleştirelim;
Özgeçmiş: Özgeçmişiniz bir şirkete başvurduğunuzda büyük olasılıkla işe alım yetkililerinin göreceği ilk belgedir. Bu nedenle katma değeriniz anında etki yaratmalıdır. Bu etkiyi yaratmazsa bir mülakat şansı elde etmeniz son derece düşüktür.
Özgeçmişinizi belirli bir işe başvuru olarak gönderirsiniz. Bu nedenle her başvurduğunuz pozisyona uygun hale getirmelisiniz. Bunu yaparken doğru anahtar kelimeleri kullanmalısınız ki özgeçmişiniz aday takip sistemlerini (ATS) geçebilsin.
LinkedIn profili: Özgeçmişiniz aracılığıyla gösterdiğiniz katma değer mesajınız LinkedIn profilinize de taşınmalıdır. Fakat LinkedIn profiliniz belirli bir işe odaklanmış değildir ve daha geneldir.
LinkedIn profilinizi oluşturmadan önce bir özgeçmişiniz olması işleri tabi ki kolaylaştırır. Bu yüzden özgeçmişiniz ne kadar güçlü olursa LinkedIn profilinizi oluşturmak o kadar kolay olur.
LinkedIn’de işe alım yetkilileri uygun adaylara ulaşmak adına filtrelemeler kullandığı için başlık, uzmanlık alanlarınız ve konumunuz gibi bazı alanlar bulunurluğunuz açısından ayrı bir önem taşır.
Şimdi iki belgedeki bazı benzer alanların nasıl doldurulması gerektiğini karşılaştıralım.
1. Başlık
Özgeçmiş: Özgeçmişinizdeki başlığınız genelde son işiniz/unvanınız ile uyumludur ve fazla uzun değildir. İşe alım uzmanına hangi pozisyon veya unvan için uygun olduğunuzu fark ettirmek için yazılır. Yönetici düzeyindeki özgeçmişlerin çoğunun bir başlığı vardır.
LinkedIn profili: Özgeçmiş ile benzer şekilde işe alım yetkililerine ana güçlü yönlerinizi söylemelidir fakat özgeçmişten daha geneldir ve daha fazla uzmanlık alanı içerir.
LinkedIn profilinizdeki başlığınızı bulunurluğunuzu artırmak için özgeçmişinizden daha uzun tutmalısınız. Hatta isterseniz kişisel markanız adına bir motto bile ekleyebilirsiniz.
2. Özet/Hakkında
Özgeçmiş: Özgeçmişinizin özet alanı başarı açısından zengin ve vurucu sözler içermelidir. Örneğin; Operations Manager who consistently reduces companies’ costs through implementing lean practices.
Bu alan özgeçmişinizde fazla uzun olmamalı ve klişe kelimelerden oluşmamalıdır. Sıfatlar kullanmak yerine ‘yapılması, organize edilmesi, yönetilmesi’ gibi eylem fiileri kullanmalısınız.
LinkedIn profili: LinkedIn profilinizin özet (hakkında) kısmı çeşitli nedenlerden dolayı özgeçmişinizden daha farklı ve uzun olacaktır. Bu alan neden, ne, kim ve nasıl sorularının cevaplarını içeren bir hikaye anlatmanız için son derece elverişli bir alandır. Yani ne yaptığınızı, bunu kimin için yaptığınızı, neden bunun için tutkulu olduğunuzu ve nasıl yaptığınızı anlatacağınız alandır. Bu sebeple özgeçmişinizdeki özet kısmından daha uzun ve kişisel olacaktır.
3. Temel Yetkinlikler/Beceriler
Özgeçmiş: İlgilendiğiniz pozisyon için temel yetkinliklerinizi veya becerilerinizi özetinizin altında listelediğiniz alandır. Bu beceriler başvurduğunuz pozisyona özel olup 9 ile 12 beceri yeterlidir.
LinkedIn profili: Bu bölüm LinkedIn profilinizde alt kısımda yer alır. 50 tane beceri girebildiğiniz bu alan işe alım yetkilileri tarafından bulunurluğunuzu en çok etkileyen alanlardan birisidir. Buraya uzmanlık alanınız ve mesleğiniz ile ilgili daha fazla beceri girebilirsiniz.
Ayrıca LinkedIn iş ilanlarında pozisyona uygunluğunuzu etkileyen alan olduğu için bu alana özen göstermenizi ve muhakkak doldurmanızı öneririz.
4. Deneyim
Özgeçmiş: Her bir deneyiminizin altına o işe özgü başarılarınızı eklemeniz gereken alandır. Sayı, yüzde, artış veya parasal değerler gibi nicel sonuçlar kullanmak başarılarınızı çok daha etkili ve tutarlı gösterecektir.
LinkedIn profili: Profilinizde bu alan özgeçmişinizden daha kısa olmalı ve o iş ile ilgili olağanüstü başarılarınızı vurgulamalıdır. Bu alanda özgeçmişinizdeki ifadeleri çok fazla değiştirmenize gerek olmasa da deneyimlerinizi daha kısa tutmanızı tavsiye ederiz.
5. Lisanslar ve Sertifikalar
Özgeçmiş: Eğitiminizin altına sertifika adı, aldığınız kurum adı ve yıl şeklinde doldurabileceğiniz alandır.
Linkedın profili: Profilinizde de bu alan eğitim bilgilerinizin altında gelir ve farklı olarak sertifikayı aldığınız kurumu seçerek logosu ile görsel bir görüntü elde edebilirsiniz.
6. Eğitim
Özgeçmiş: Özgeçmişinize eğitim bilgilerinizi kurum, lokasyon, tarihler, eğitim dereceniz ve varsa teziniz olarak eklemeniz yeterlidir.
LinkedIn profili: Profilinizde ise bu alanı biraz daha kişiselleştirebilirsiniz. Özgeçmişinize eğitim kısmında girdiğiniz bilgilerinizin yanı sıra ‘açıklama’ alanında eğitim deneyiminizin hikayesini anlatarak kişisel markanızı destekleyebilirsiniz. Örneğin; While working full time at Company A, I attended accelerated classes at night for four years (two years less than typically expected). I also participated as an instructor in an online tutoring program, helping first-year students with their engineering classes. I found this to be extremely rewarding.
7. Fotoğraf ve arka plan resimleri
Özgeçmiş: Fotoğraf başvurulan ülkeye göre her özgeçmişte bulunması zorunlu bir alan değildir. Fakat profil fotoğrafına önem verilen bir ülkeye başvuru yapıyorsanız profesyonel bir fotoğraf kullanmak önemli. Fotoğraf dışında arka plan resmi gibi görseller ise özgeçmişinizde zaten bulunmaması gereken görsellerdir.
LinkedIn profili: LinkedIn profilinizde ise bir profil fotoğrafına ve arka plan resmine muhakkak sahip olmalısınız. Fotoğrafınızın güncel, yüksek çözünürlüklü ve samimi olmasına özen gösterin. Arka plan resmi ise sektörünüzü veya kişisel ilginizi gösterebilmesi anlamında önemli alanlardan birisidir.
8. Tavsiyeler (Recommendations)
Özgeçmiş: Böyle bir alan özgeçmişinizde bulunmamalı. Sizinle ilgili referans yazılarını belki mülakata giderken götürebilirsiniz fakat özgeçmişiniz için bu kadar bilgiye gerek yoktur.
LinkedIn profili: Profilde ise bu alan en önemli kısımlardan birisidir. Sizin hakkınızda yazılan tavsiye yazıları profilinizin güvenilirliğini artırmanın yanı sıra kişisel markanızı da pozitif olarak etkiler.
Profesyonel CV Hazırlama ve LinkedIn Profil Hazırlama ve Optimizasyon hizmetlerimizle ilgili bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.