Bu eşi benzeri görülmemiş zorlu süre boyunca iş piyasasının önemli ölçüde değiştiğine ve şirketlerin koronavirüs krizi ile mücadele etmek için zorlu kararlar aldıklarına şahit olduk. Tabii ki, kendilerini yeni bir iş aramak zorunda bulanların kafasında haklı olarak bu belirsiz zamanda nasıl yeni bir iş arayabileceklerine dair soru işaretleri var. İşe alım süreçleri yavaşlamış olsa da, hala alım yapan ve yetenek arayışında olan firmalar var. Bu yüzden zorluklarla karşılaşsak da hayalimizdeki işi bulmaktan vazgeçmemeli, belki de her zamankinden daha da ısrarcı olmalıyız. İşte bu belirsiz zamanda iş arayanlara yardımcı olacak bazı ipuçları. 👇
Özgeçmişinizi ve LinkedIn profilinizi güncelleyin.
CV ve online profilinizi düzenlemek için belki de en uygun zamanlardan birindeyiz. Bunları yaparken kariyer başarılarınıza, hedef rol/sektörle uyum sağlayan yetkinliklerinize ve güçlü bir kişisel marka yaratmaya dikkat edin. Lokasyon değişikliği gerektiren rollere başvuruyorsanız, özellikle ilanda istenilen özelliklere sahip olduğunuzu belirtin ve şehir değişikliği yapmak için herhangi bir engeliniz olmadığına içerikte yer vermeyi ihmal etmeyin. LinkedIn’de ilanlara erken başvurmak çok önemli, bunu sağlamak adına iş uyarıları kurmak etkili bir yöntem olabilir.
Profesyonel ağınızı güçlendirin.
LinkedIn’de kaç bağlantınız var? Bu bağlantılar kişisel gelişiminize fayda sağlayacak, ya da yeni iş fırsatları elde etmenize yardımcı olacak kaliteli bağlantılar mı? Bu dönemde özellikle hedef şirketlerin işe alım yapan HR personeliyle bağlantı kurabilir ve açık rollerden onların paylaştıkları gönderiler sayesinde hızlıca haberdar olabilirsiniz. Fakat bağlantı kurar kurmaz iş aradığınıza dair mesaj atmak yerine, önce onlarla ilişki geliştirmeye çalışın. Bu kapsamda paylaşımlarına yorum/beğeni yaparak etkileşimde bulunmak ve dikkat çekmek daha doğru bir yol olacaktır.
Online eğitimlerle becerilerinizi geliştirin.
Çoğunlukla evde kaldığımız bu günlerde zamanınızı yeni beceriler öğrenmek için kullanabilirsiniz. Yeni bir teknik araç öğrenmenin ve alanınızla ilgili kilit bir sertifika elde etmenin size şüphesiz bir zararı olmayacaktır. Nasıl bir eğitim alabileceğinize dair fikriniz yoksa, hedef ilanlarda istenilen yetkinlikleri inceleyebilirsiniz. LinkedIn Learning, Udemy, Coursera ve Teachable gibi platformlara bu kapsamda göz atabilirsiniz.
Sanal mülakatlara hazır olun.
Çoğu ülkede kurumlar insan etkileşimini en düşük düzeyde tutmaya devam ediyor. Bu da önümüzdeki günlerde bolca sanal mülakat yapacağımız anlamına geliyor. Telefon ve video görüşmeleri olabilecek bu mülakatlara mutlaka fiziksel mülakat özeni göstermeliyiz. Mutlaka sanal mülakatlarda dikkat etmeniz gereken noktaları araştırın ve hazırlıklı olun.
En önemlisi de sabırlı olun. İşe alım süreci her zamankinden daha uzun ve zorlu olabilir ama hayalinizdeki işe sahip olmak imkansız değil.
📌 RecoverCV olarak iş bulma sürecinde sizlere destek olmak üzere ‘Profesyonel CV & Ön Yazı Hazırlama’, ‘LinkedIn Profili Hazırlama & Optimizasyon’, ‘Mülakat Simülasyonu & Danışmanlığı’, ‘İş Bulma Danışmanlığı’ ve ‘LinkedIn İş Bulma Eğitimi’ gibi hizmetler sunuyoruz. Ayrıntılı bilgi ve teklif almak için www.recovercv.com websitemizi inceleyebilirsiniz.