“Seni neden işe almalıyız?” en klasik mülakat sorularından biridir.
Bu blog yazısında mülakattan önce bu soruya nasıl hazırlanmanız gerektiğiyle ilgili tavsiyeleri bulabilirsiniz. Öncelikle bu soruya cevap verirken kişisel markanızı pazarladığınızı unutmayın. Görüşmeyi yapan kişiye bu rol için neden doğru kişi olduğunuzu tüm nedenleriyle açıklamalısınız. Önceden bu soruya hazırlıklı olmak, neden iş için en iyi kişi olduğunuzu öz güvenle ve inançla açık bir şekilde açıklayabilmeniz açısından oldukça önemli.
Görüşmeyi yapan kişiyi etkilemek için “Üçün Gücü” tekniğini kullanabilirsiniz. Bu teknik en temelde işverenin sizi neden işe alması gerektiğine dair üç güçlü nedeni listelemektir. Mülakatın başında üç güçlü ve etkili kilit noktayı özetleyebilirsiniz. Bu şekilde bir özetleme sonrası için daha fazla ayrıntı istemelerini sağlayacaktır.
İletişimde “üçün gücü”nün, bir kitleyle etkileşim kurmada ve tüm dikkatlerini kontrol etmede son derece etkili olduğunu biliyor muydunuz?
İşe alınmak için üç etkili neden vererek görüşmecinizi ikna edebilir ve etkileyebilirsiniz.
Üçün gücünü en etkili şekilde kullanmak için bu adımları takip edin:
- Sizi role veya kuruma çeken şeyin ne olduğunu düşünün. İş fırsatının kariyer hedeflerinizle nasıl örtüştüğü de dahil olmak üzere, role ve şirkete olan samimi yaklaşımınızı netleştirmeniz önemlidir. Rol/şirketle neden bu kadar ilgilendiğinizi açıklamak, genellikle bu soruyu yanıtlarken başlamak için harika bir yerdir.
- Bahsedeceğiniz üç beceriyi veya deneyimi belirleyin. İşe alım yöneticisinin bu pozisyonla ilgili becerileriniz, deneyimleriniz ve başarılarınız hakkında bilmesini istediğiniz şeyleri liste yapın. Bu liste, iş tanımında belirtilen “zor beceriler” ile iletişim ve bir ekibin parçası olarak çalışma yeteneği gibi aktarılabilir veya “yumuşak becerileri” içermelidir. İçlerinden en kritik 3 beceriyi seçin.
- Bilgilendirici olun, ancak gereğinden uzun bir konuşma yapmayın. Aşırı uzun ve kötü yapılandırılmış bir yanıtla görüşmeciyi kaybedebilirsiniz. Cevabınızda kullandığınız her kelimenin ve cümlenin bir amacı olmalıdır. Bu nedenle üç kilit noktaya bağlı kalmak çok güçlü olabilir.
“Seni neden işe almalıyız?” sorusu gözünüzü korkutmasın. Bunun yerine, mülakat öncesi hazırlanın! Bu soruyu, işe alma yöneticisinin, role getirebileceğiniz benzersiz becerilere ve deneyimlere olan ilgisini yükseltmek ve sizi doğru nedenlerle hatırlamalarını sağlamak için mükemmel bir fırsat olarak düşünün.
‘Mülakat Simülasyonu & Danışmanlığı’ hizmetimizle ilgili bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Hays